Menu

Policlinica

IN CONTRACT CU CAS IASI
Gratuit cu bilet de trimitere

Spitalizare de zi

IN CONTRACT CU CAS IASI
Gratuit cu bilet de trimitere

Fise auto

Gata in timp record !

Neurologie

Neurologie

Dr. Bararu Mircea – medic specialist

Servicii:
 
  • Consultatie 
  • Interpretarea rezultatelor CT, RMN
 
Descriere servicii:
           Neurologia este o ramura speciala a medicinii care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul bolilor organice care afecteaza sistemul nervos central sau periferic. Structurile organice ce tin de domeniul neurologiei sunt – pe de o parte – creierul, maduva spinarii (reprezinta sistemul nervos central), structurile inconjuratoare, precum si vasele sanguine care le hranesc, – pe de alta parte – nervii cranieni, radacinile nervoase si ganglionii spinali, nervii periferici, dupa iesirea din canalul spinal, inclusiv legaturile cu muschii scheletici (reprezinta sistemul nervos periferic). Termenul de “Neurologie” a fost introdus de anatomistul englez Thomas Willis.

De ce ne doare capul ?

Durerea de cap sau cefaleea si ameteala sunt principalele probleme pentru care se prezinta la neurolog persoanele pana in 40 de ani. Este atat de intalnita incat atunci cand toate ne merg struna, spunem « nu ma doare capul », cand nu ne merge spunem « ma doare capul » sau cand cineva ne-a « batut la cap » spunem « mi-a facut capul calendar ». Dupa cum vedem, capul e un organ vulnerabil. Exista o multime de cauze pentru aceste simptome insa foarte rar, sa zicem 10 la suta, ele sunt de cauza neurologica. Tulburarile de vedere, tensiunea muschilor capului sau asa numitele « ciocuri » de pe coloana cervicala care apasa pe nervi pot da durere de cap. Cauzele neurologice tin de ceea ce se afla in interiorul craniului : creier, vase de sange si lichid cefalorahidian. De cele mai multe ori insa, cefaleea este alarma care anunta un stil de viata defectuos caci, asa cum spunea un medic celebru, fiecare om are un organ clopotel care-l anunta totdeauna cand ceva nu merge bine. La unii el poate fi capul. Daca va suna cunoscut « nu pot sa mananc dimineata », « nu rezist fara 3-4 cafele pe zi », « in ultima perioada fumez cam mult », « beau in fiecare zi energizante » sau « petrec foarte mult timp in fata calculatorului », s-ar putea sa fiti la risc pentru dureri sacaitoare de cap. Din discutia cu pacientul, neurologul isi da seama daca cefaleea este de natura neurologica sau nu. De exemplu, daca pacientul spune ca durerea apare dupa-amiaza, spre seara, este clar de la stilul de viata. Daca apare dimineata, tine probabil si de pozitia coloanei cervicale, stat mai mult intr-o pozitie fixa, sau perioada stresanta. In legatura cu expunerea la curenti de aer, parerile nu sunt unanime, unii spunand ca poate fi o cauza de durere iar altii ca este un mit autohton, cu care ne-au conditionat parintii de mici. In functie de caracteristicile ei : durata, asocierea cu alte semne (greata, varsaturi, fotofobie, fonofobie, lacrimare, ochi rosu), localizare, intensitate, neurologul isi poate da seama de tipul de cefalee atunci cand aceasta este de cauza neurologica.

Ce este migrena ?

De obicei, majoritatea intelege prin migrena o simpla durere de cap, ceea ce nu este adevarat. Asta se intampla probabil din cauza ca « o migrena » suna mai frumos decat « o banala durere de cap », insa cei care intr-adevar sufera de aceasta afectiune ar fi cei mai in masura sa ne spuna ca in niciun caz nu este o banala durere de cap ci o problema extrem de sacaitoare care le poate da peste cap activitatile cotidiene. Migrena este o durere de cap mai speciala. De obicei, migrena este o durere puternica, foarte variabila in durata (de la o zi pana la 7 zile) si frecventa, de obicei pe o jumatate de cap, uneori precedata de asa numita aura, adica tulburari de vedere sub forma de imagini stralucitoare in zigzag, sau senzatii ciudate in stomac, se asociaza cu greturi si varsaturi, intoleranta la zgomote sau la lumina si imposibilitatea de a continua orice activitate. Exista migrena familiala si migrena pe care femeile o fac in perioada premenstruala si menstruala. Exista si alte tipuri de cefalee de cauza neurologica, care trebuie diferentiate de migrena, ele avand alt tratament, sunt cefaleea de tensiune (fara legatura cu hipertensiunea arteriala), cefaleea in ciorchine (denumire sugestiva pentru modul in care apare durerea, in atacuri scurte si dese totdeauna in aceeasi perioada a anului) sau arterita temporala (o inflamatie dureroasa, pulsatila a arterei de la tampla).

Cu ce probleme mergem la neurolog ?

Cele mai raspandite si mai grave afectiuni neurologice in Romania sunt complicatiile bolilor cardiovasculare. In Europa, suntem pe primul loc la mortalitatea provocata de aceste afectiuni. Complicatia lor neurologica este accidentul vascular cerebral, care poate fi sichemic (infundarea unui vas de sange) sau hemoragic (ruperea unui vas de sange). Daca vasul infundat este unul mare, care iriga jumatate de creier, apare paralizia unei jumatati de corp. Hemoragia cerebrala este mai grava, putand duce la deces. Astfel de accidente cerebrale pot aparea in cazul hipertensivilor si diabeticilor care sufera de fragilitate vasculara mai mare. Aproape la fel de numeroase sunt trombozele de sinusuri venoase, care apar mai ales la femeile fumatoare tinere care isi administreaza anticonceptionale. O alta categorie sunt tumorile cerebrale care abia in stadiile avansate, cand ajung la dimensiuni mari, ajung sa apese pe creier si produc durere de cap, tulburari de vedere, greturi si varsaturi, tulburari de vorbire, paralizii sau convulsii.

Care sunt dusmanii creierului pe care ii putem evita ?

  1. Alcoolul : deterioreaza in timp creierul si cerebelul, ceea ce se vede prin aparitia tremuraturilor mainilor, ametelilor, tulburarilor de personalitate. Afectand ficatul, care sintetizeaza factorii de coagulare, coagularea sangelui este afectata iar loviturile la cap devin foarte periculoase
  2. Calculatorul, televizorul in exces : aceste activitati pot implica monotonie, iar creierul are nevoie de activitate diversa. Atunci cand folosim mai multe regiuni din creier, se creeaza conexiuni, creierul este improspatat. Altfel, apar problemele de memorie.
  3. Loviturile la cap : traumatismele craniene repetate dau modificari in creier, chiar daca la RMN sau CT nu se vede nimic, leziunile structurale fiind minore. Cele care sunt cu pierderea cunostintei au o gravitate mai mare si se investigheaza, dar loviturile minore, ocazionale nu sunt grave.

Ce putem face pentru un creier sanatos ?

  1. O alimentatie diversa si sanatoasa : fara substante toxice, cu cat mai putine chimicale ; creierul nu are rezerve de energie, ca sa functioneze el consuma direct ceea ce gaseste in sange.
  2. Somn sanatos : cel putin sase ore pe noapte, dintre care macar o ora inainte de miezul noptii. In timpul somnului, creierul isi repara neuronii, se stabilesc noi conexiuni si se secreta hormoni necesari pentru creier.
  3. Miscare : pentru ca nu suntem facuti ca sa stam pe scaun. Exercitiile fizice oxigeneaza creierul
  4. Diversitate : daca ai probleme cu memoria, nu o lasa sa doarma, ci foloseste-o si mai mult. Ii faci foarte bine creierului invatand o limba straina de exemplu.

Sfaturi utile pentru cei cu dureri de spate cronice :

  • Nu dormi pe o perna prea inalta, ci mentine capul si coloana la acelsi nivel
  • Mentine o greutate corporala constanta
  • Alege un scaun ajustabil nu fix
  • Constientizeaza-ti postura, felul cum stai pe scaunsi observa pozitiile incorecte si neechilibrate
  • Nu ridica de jos cu genunchii intansi si doar din coloana
  • Nu sta in frig
  • Nu rasuci brusc coloana
  • Evita extensiile care accentueaza curbura lombara
  • Atunci cand stai pe scaun, tine picioarele pe un scaunel de 10-15 cm inaltime
  • Atunci cand conduci masina, tine scaunul tras cat mai in fata, cu spatarul ridicat la 90 de grade
  • Stai drept, insa nu rigid sau fortat
  • Evita caratul unor obiecte grele intr-o singura mana
  • Nu sta pe scaun mai mult de 30-45 de minute odata ; pozitia sezanda este cea mai solicitanta pentru coloana vertebrala, fa pauze de ortostatism, mers prin camera, intins
  • Nu sta picior peste picior ; circulatia sangelui este ingreunata iar coloana vertebrala sta stramba
  • Nu uita ! Sanatatea ta este cea mai importanta !
  • Fa miscare ; mersul alert, ciclismul si inotul sunt ideale pentru sanatatea coloanei vertebrale si tonifierea musculaturii spatelui si abdomenului iar in timp statul drept nu va mai fi atat de greu ci va deveni o obisnuinta

FAQ

De ce pro LIFE ?

Policlinica Pro Life Clinics a fost infiintata in februarie 2009 din dorinta de a acoperi nevoile din ce in ce mai mari ale pacientilor pentru servicii medicale de calitate si de oferi o alternativa pentru serviciile medicale oferite de ambulatoriile integrate ale spitalelor de stat.

Sunteti in contract cu casa de asigurari ?

Da, suntem in contract cu CAS Iasi inca din anul 2009.

Ce servicii oferiti ?

Ambulatoriu clinic de specialitate

Spitalizare de zi

Fise medicale / fise auto / fise port-arma

Oferiti consultatii gratuite ?

Daca sunteti asigurat si va prezentati cu cardul de sanatate si cu bilet de trimitere de la medicul de familie puteti benedicia de consultatii gratuite.

Internarea de zi este gratuita ?

Da, daca sunteti asigurat si va prezentati cu cardul de sanatate si cu bilet de trimitere de la medic. Va recomandam sa aveti la dumneavoastra si dosarul cu istoricul medical.

In cat timp este gata o fisa auto ?

In cel mai scurt timp respectiv in maxim 2 ore.