1. Informații generale

• Necesarul de alimente la vârsta copilăriei este deseori supraestimat dincauza obiceiurilor alimentare aleadulților.

• Mâncarea trebuie să nu constituie unmijloc de educație. Nu oferiți alimentebogate în calorii (bomboane, înghețată,ciocolată, etc.) ca recompensă.

• Copiii trebuie să mănânce zilnic 3 meseprincipale și 2 gustări. Micul dejun estefoarte important pentru creșterea capacității intelectuale a copilului.

• Activitatea fizică, sporturile de gruptrebuie stimulate.

2. Ce este obezitatea?

Obezitatea poate avea ca și cauze factori genetici, dar cel mai frecvent ea estedeterminată de obiceiurile alimentare dinfamilie: timpul dedicat meselor, cantitatea și calitatea alimentelor, ritmulmasticației.

PREVENIREA OBEZITĂŢII LA COPILTREBUIE SĂ ÎNCEAPĂDE TIMPURIU

▪Consumă prea multă grăsime animală (unt, smântână, untură), mai ales sub formă „ascunsă“ în mezeluri, prăjituri,produse de patiserie, înghețată!

▪Mănâncă prea multe dulciuri, beausucuri îndulcite artificial (cu zahăr)!

▪ Copiii mănâncă multe produse bogate în calorii, în special de tip fast food (pizza,snacks, pateuri etc.)!
▪ Porțiile oferite de părinți sunt prea mari!

▪ Copiii petrec prea mult timp în casă, în fața TV, a computerului, în defavoarea activităților fizice in aer liber.

* Exista tabele în funcție de înălțime,greutate, vârstă, sex, pe baza cărora sepoate determina exact daca un copil este obez sau un.

page1image74209200page1image74207904page1image73952896page1image73979680

3. De ce se îngrașă copiii?

4. Care sunt complicațiile obezității?

– psiho-sociale: afectarea conștiinței de sine, sentimente de inferioritate șirespingere din partea colectivității, frustrare, depresie

– respiratorii: respirație mai dificilă-locomotorii: picior plat, genunchi in forma de X, accentuarea curburilor fi- ziologice ale coloanei vertebrale, dureri articulare

– metabolice: tulburări de transformare în organism a grăsimilor și glucidelor -cardiovasculare:hipertensiune arterială, ateroscleroză, cardiopatie ischemică. Se manifestă la adulți

– cutanate: iritația tegumentelor la nivelulplicilor, abcese, mâncărimi
– alte modificări: dureri de cap, astenie,tulburări menstruale, acnee, constipație, digestie dificila.

– Se recomandă în special carne de pește și pui fără piele.

– Ouăle se consumă în cantitate de 2-3 pesăptămâna.

– Grăsimile consumate să fie mai ales sub formă de uleiuri vegetale.

– Băuturile să fie ceaiuri de plante, apă plată, sucuri naturale de fructe.

– Cele două gustări zilnice să fiereprezentate de fructe, legume sau lactate degresate.

5. Sfaturi pentru părinți

– La pregătirea mâncărurilor să se prefere fierberea, coacerea, pregătirea în cuptor sau la grătar.

-Săseținăcontde preferințeleculinare ale copiilor.

– Obiceiurile alimentare se vor schimba treptat, nu brusc.

– Întreaga familie să ajute și să încurajezecopilul. Alimentația sănătoasă să fi e adoptată de întreaga familie.

– În cantitatea cea mai mare să seconsume cereale integrale, legume, fructe, lapte si derivate din lapte degresat.

page2image115507296page2image115507664page2image115507920page2image115508256page2image115508512page2image115508768page2image115509024page2image115509280page2image115509536page2image115509792page2image115510064page2image115510720

6. Ai grijă de sănătate şi fugi deobezitate ¡

page2image115515408