1. Informații generale
• Necesarul de alimente la vârsta copilăriei este deseori supraestimat dincauza obiceiurilor alimentare aleadulților.
• Mâncarea trebuie să nu constituie unmijloc de educație. Nu oferiți alimentebogate în calorii (bomboane, înghețată,ciocolată, etc.) ca recompensă.
• Copiii trebuie să mănânce zilnic 3 meseprincipale și 2 gustări. Micul dejun estefoarte important pentru creșterea capacității intelectuale a copilului.
• Activitatea fizică, sporturile de gruptrebuie stimulate.
2. Ce este obezitatea?
Obezitatea poate avea ca și cauze factori genetici, dar cel mai frecvent ea estedeterminată de obiceiurile alimentare dinfamilie: timpul dedicat meselor, cantitatea și calitatea alimentelor, ritmulmasticației.
PREVENIREA OBEZITĂŢII LA COPILTREBUIE SĂ ÎNCEAPĂDE TIMPURIU
▪Consumă prea multă grăsime animală (unt, smântână, untură), mai ales sub formă „ascunsă“ în mezeluri, prăjituri,produse de patiserie, înghețată!
▪Mănâncă prea multe dulciuri, beausucuri îndulcite artificial (cu zahăr)!
▪ Copiii mănâncă multe produse bogate în calorii, în special de tip fast food (pizza,snacks, pateuri etc.)!
▪ Porțiile oferite de părinți sunt prea mari!
▪ Copiii petrec prea mult timp în casă, în fața TV, a computerului, în defavoarea activităților fizice in aer liber.
* Exista tabele în funcție de înălțime,greutate, vârstă, sex, pe baza cărora sepoate determina exact daca un copil este obez sau un.
3. De ce se îngrașă copiii?
4. Care sunt complicațiile obezității?
– psiho-sociale: afectarea conștiinței de sine, sentimente de inferioritate șirespingere din partea colectivității, frustrare, depresie
– respiratorii: respirație mai dificilă-locomotorii: picior plat, genunchi in forma de X, accentuarea curburilor fi- ziologice ale coloanei vertebrale, dureri articulare
– metabolice: tulburări de transformare în organism a grăsimilor și glucidelor -cardiovasculare:hipertensiune arterială, ateroscleroză, cardiopatie ischemică. Se manifestă la adulți
– cutanate: iritația tegumentelor la nivelulplicilor, abcese, mâncărimi
– alte modificări: dureri de cap, astenie,tulburări menstruale, acnee, constipație, digestie dificila.
– Se recomandă în special carne de pește și pui fără piele.
– Ouăle se consumă în cantitate de 2-3 pesăptămâna.
– Grăsimile consumate să fie mai ales sub formă de uleiuri vegetale.
– Băuturile să fie ceaiuri de plante, apă plată, sucuri naturale de fructe.
– Cele două gustări zilnice să fiereprezentate de fructe, legume sau lactate degresate.
5. Sfaturi pentru părinți
– La pregătirea mâncărurilor să se prefere fierberea, coacerea, pregătirea în cuptor sau la grătar.
-Săseținăcontde preferințeleculinare ale copiilor.
– Obiceiurile alimentare se vor schimba treptat, nu brusc.
– Întreaga familie să ajute și să încurajezecopilul. Alimentația sănătoasă să fi e adoptată de întreaga familie.
– În cantitatea cea mai mare să seconsume cereale integrale, legume, fructe, lapte si derivate din lapte degresat.
6. Ai grijă de sănătate şi fugi deobezitate ¡